Stadsgeheimen

24/Uurs Theaterproject


“Je komt altijd aan, maar altijd ergens anders”

Het gloednieuwe Centraal Station van Rotterdam is de poort van de stad. Van heinde en ver komen mensen langs deze weg naar de stad.

Steden zijn er van oudsher om je verleden af te schudden, te feesten, vreemdelingen te ontmoeten, iemand anders te worden. Om de liefde te vinden. Om hogerop te komen.

De geschiedenis van de stad is het verhaal van nieuwkomers, mensen die de plaats van hun jeugd verlaten en het waagstuk van de grote stad aangaan.

-

De energie en het karakter van een stad zijn voor een groot deel het gevolg van die constante stroom nieuwe bewoners en de manier waarop ze zich, makkelijk of moeizaam, voegen in de stad. De nieuwkomer vindt een eigen plek in de drukte van een stad vol verschillen en wordt geleidelijk trots op zijn stad, haar eigenaardigheden en geschiedenis.

                                                                         Dirk van Weelde ( Stadsgeheimen deel1)


Tijdens 24 uur cultuur wordt er in de hal van dit Centraal station een unieke voorstelling tot stand gebracht die deze roerige en opwindende plek als uitgangspunt heeft. Tijdens deze dag slaan vijf (amateur)theaterinstellingen de handen ineen door een groot aantal amateurspelers op de been te brengen. Deze spelers, makers en liefhebbers werken onder begeleiding van professionele theater-, dans- en muziekdocenten toe naar een wervelende, uitbundige en theatrale belevenis. De gehele hal van het Centraal Station dient als podium.

In de voorstelling is de oude Griekse mythologie de basis. Deze verhalen gaan immers over grote reizen en heldendaden, over hevige triomfen en diepe nederlagen, over avontuur! Dit verhaal wordt omgevormd naar de stad Rotterdam en historische Rotterdamse helden worden de hoofdrolspelers van nu.